Steigerhouten tuinbank maken #03

steigerhouten tuinbank maken

Wil je zelf een steigerhouten tuinbank maken? Het maken van een tuinbank van steigerhout is niet moeilijk. Wel heb je wat gereedschap nodig, denk hierbij aan een afkortzaag (of handzaag), een schroefmachine en schuurpapier. Ik heb een eenvoudig stappen plan gemaakt, die je kunt gebruiken bij het maken van je eigen steigerhouten tuinbank.

In de uitleg ga ik er van uit dat de steigerplanken een kopmaat van 19 x 3 cm hebben. In de praktijk kan dit iets variëren, houd hier rekening mee bij het maken van je tuinbankje.

Stap 1: Zaag de steigerplanken op maat

steigerhouten tuinbank maken

Voordat je de steigerhouten tuinbank in elkaar kunt zetten, dien je alle planken op maat te zagen. Ik heb een zaaglijst gemaakt, die je kunt gebruiken. Schuur alle planken na het zagen goed.

Zaaglijst:

Naam Lengte Breedte Aantal
Planken zitvlak 140 cm 19 cm 2x
Planken schoenenplank 134 cm 19 cm 2x
Planken poten 42 cm 19 cm 4x
Planken onder zitvlak 134 cm 8 cm 2x
Latje voor bevestiging kort 30 cm 3 cm 2x
Latje voor bevestiging lang 38 cm 3 cm 2x

Stap 2: De poten

steigerhouten tuinbank maken

Allereerst gaan we de poten voor de steigerhouten tuinbank maken. Neem twee “planken voor de poten” van 42 cm lang. Plaats deze naast elkaar en schroef hier een “latje” van 30 cm op aan de bovenzijde en een “latje” van 38 cm op aan de onderzijde. Zorg dat het “latje” aan de bovenzijde gecentreerd zit. Zie bovenstaande foto.

Stap 3: Herhaal stap 2

steigerhouten tuinbank maken
Herhaal nu stap 2, zodat je twee dezelfde poten gemaakt hebt. Plaats te poten tegenover elkaar, zoals je kunt zien op bovenstaande foto.

Stap 4: Plaats de dwarsbalken

steigerhouten tuinbank maken
We gaan nu de poten met elkaar verbinden. Dit doen we door twee dwarsbalken tussen de poten te schroeven. Gebruik hiervoor de “planken onder zitvlak”, zoals je kunt vinden in de zaaglijst.

Stap 5: Plaats de “schoenplanken”

steigerhouten tuinbank maken
Nu kunnen we de “schoenplanken” op de “latjes” aan de onderzijde van de poten plaatsen. Schroef deze goed vast. Je hebt nu het frame van de steigerhouten tuinbank gemaakt.

Stap 6: Monteer het zitvlak

steigerhouten tuinbank maken

In deze laatste stap rest ons nog het monteren van de planken voor het zitvlak op het steigerhouten frame. Je hebt nu stap voor stap je steigerhouten tuinbank gemaakt. Ik wens je veel plezier bij het maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *