Steigerhouten tuinbankje maken #01

steigerhouten tuinbankje maken

Wil je zelf een steigerhouten tuinbankje maken? Dat kan! Hieronder zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je zelf een steigerhouten tuinbankje kunt maken.

In de uitleg ga ik er van uit dat de steigerplanken een kopmaat van 19 x 3 cm hebben. In de praktijk kan dit iets variëren, houd hier rekening mee bij het maken van je tuinbankje.

Stap 1: Zaag de planken op maat

steigerhouten tuinbankje maken

Zaag voordat je begint alle planken op maat en schuur deze goed. Zorg dat de randen en uiteinden van de planken splintervrij zijn. Ik heb een zaaglijst voor je gemaakt.

Zaaglijst:

Naam Lengte Breedte Aantal
Planken zitvlak 140 cm 19 cm 2x
Planken poten 42 cm 19 cm 4x
Planken onder zitvlak 134 cm 8 cm 2x
Latje voor bevestiging kort 30 cm 3 cm 2x
Latje voor bevestiging lang 38 cm 3 cm 2x

De planken op lengte zagen kan met een handzaag of afkortzaag. De planken in de lengte zagen door je bij voorkeur met een zaagtafel. Een andere optie is met een hand cirkelzaag. Bij sommige bouwmarkten is het mogelijk om steigerplanken te kopen die al in de lengte gezaagd zijn.

Stap 2: De poten

steigerhouten tuinbankje maken

Alleerst maken we de poten van het tuinbankje. Neem hiervoor twee planken van 42 cm lang en schroef aan de onderkant van deze planken een lat van 38 cm lang. Aan de bovenzijde schroef je een lat van 30 cm lang tegen de zijkant van de twee planken. Zorg ervoor dat er aan weerszijden van deze lat 4 cm ruimte is. Zie bovenstaande foto.

Stap 3: Herhaal stap 2

steigerhouten tuinbankje maken
Herhaal stap 2 en plaats de poten vervolgens tegenover elkaar, zoals te zien op bovenstaande foto.

Stap 4: Plaats de dwarsbalken

steigerhouten tuinbankje maken

Schroef nu de twee planken van 134×8 cm tussen de twee poten. Dit kan wat lastig zijn en het is daarom handig als je dit met twee personen doet. De dwarsbalken komen tegen de lat aan aan de bovenzijde van de poten.

Stap 5: Plaats het zitvlak

steigerhouten tuinbankje maken

Schroef nu de planken voor het zitvlak bovenop het frame en je bent klaar om van de zon te genieten op je zelfgemaakt steigerhouten tuinbankje.

Wil je deze uitleg uitprinten? Toets dan de toets combinatie CTRL + P (windows) of CMD + P (mac) in om deze te printen. Veel plezier bij het maken van je steigerhouten tuinbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *