Zelf een steigerhouten bloembak maken #06

steigerhouten bloembak maken

Wil jij zelf een steigerhouten bloembak maken? Het maken van een bloembak van steigerhout is niet moeilijk. Gebruik hiervoor mijn stap voor stap uitleg en je hebt je eigen bloembak in een mum van tijd gemaakt.

In de uitleg voor het maken van een bloembak ga ik er van uit dat de steigerplanken een kopmaat van 19 x 3 cm hebben. In de praktijk kan dit iets variëren, houd hier rekening mee bij het maken van je tuinbankje.

Stap 1: Zaag de planken op maat

steigerhouten bloembak maken

Voordat je de bloembak in elkaar kunt zetten, dien je eerst de planken op maat te zagen. Ik heb een zaaglijst voor je gemaakt, die je kunt gebruiken bij het zagen. Schuur de steigerplanken na het schuren goed, zodat ze splintervrij zijn.

Zaaglijst steigerhouten bloembak:

Naam Lengte Breedte Aantal
Planken zijkanten 41 cm 19 cm 8x
Plank bodem 1 35 cm 19 cm 1x
Plank bodem 2 35 cm 16 cm 1x
Latten voor bevestiging 32 cm 3 cm 8x

De planken kunnen op lengte worden gezaagd met een afkortzaag of handzaag. De planken kun je in de lengte doorzagen met een tafelzaag of handcirkelzaag.

Stap 2: De zijkant

steigerhouten bloembak maken

We gaan nu de een zijkant maken. Leg twee planken voor de zijkanten naast elkaar en schroef tegen de boven- en onderzijde een “lat voor bevestiging”. Zorg ervoor dat er aan weerszijden 3 cm ruimte vrij is.

Stap 3: Nog meer zijkanten

steigerhouten bloembak maken

Herhaal stap 2 nu nog drie keer, zodat je in totaal 4 zijkanten hebt gemaakt. Plaats de vier zijkanten tegen elkaar zoals je kunt zien op bovenstaande foto.

Stap 4: Schroeven maar

steigerhouten bloembak

Schroef de zijkanten nu aan elkaar en de basis vorm van de bloembak begint vorm te krijgen.

Stap 5: De bodem

steigerhouten bloembak maken

Leg nu de planken voor de bodem op de “latten voor bevestiging” aan de onderkant van de bloembak en schroef deze vast. Je hebt nu zelf je eigen bloembak gemaakt. Eventueel kun je nog een stuk zeil aanbrengen in de bloembak.

Veel plezier bij het maken van je eigen bloembak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *